It’s about the control, stupid.

 

Stel je deze situatie voor: een kantoorgebouw. Een typische grote ruimte met tientallen werkplekken – ook wel “plateau” genoemd. De ramen kunnen niet open. Eén thermostaat om de temperatuur wat te beïnvloeden. De thermostaat bepaalt of er extra koeling of verwarming komt t.o.v. de standaardtemperatuur van de lucht die de HVAC-installatie in de ruimte blaast. (Ecologisch of economisch verantwoord? Nop.)

De 45 medewerkers in de ruimte zijn vaak ontevreden. Dames klagen over koude en tocht, duffelen zich in, leggen fleecedekens over hun benen, slepen door preventieadviseurs gevreesde elektrische verwarmingstoestelletjes aan… De mannen klagen over warmte, leggen heelder okselvijvers aan, begrijpen dus niet waar die vrouwen in godsnaam over klagen. Zijn ze gek geworden? Hitsen ze elkaar niet op? (Goed voor de sfeer? Nop.)

De centrale thermostaat lijkt wel een piano, zoveel wordt erop getokkeld. Elke wijziging van de instellingen wordt onthaald op zuchten van opluchting én gegrommel.
Dan wordt de preventieadviseur er maar bijgehaald.

Ocharme.

Wat kan hij doen? Zeggen dat die 22°C echt wel de ideale temperatuur is voor een kantoor waar “licht werk” wordt verricht? Dat volgens de predicted mean vote het normaal is dat een bepaald percentage niet tevreden is? Dat de grenswaarden van de Codex/arbeidsplaatsen voor licht werk perfect gerespecteerd worden? Dat vrouwen het nu eenmaal sneller koud hebben dan mannen (OUCH!)?

Hij kan al die dingen zeggen, maar hoongelach, misprijzen en meewarigheid zullen zijn deel zijn. Zolang Piet, Jos, Mia en Aldegonda het te warm of te koud hebben, zet het geen zoden aan de dijk. Mensen willen geholpen worden en geen uitleg krijgen die ze niet snappen laat staan iets aan hebben, weet u wel!

Conundrum heet zoiets in het goed Nederlands. Of Catch 22 in het goed Engels.

Een mogelijkheid om eruit te geraken? De placebo-thermostaat™! Trommel een technicus op, en geef hem 2 opdrachten:

  1. Zorg ervoor dat de bestaande thermostaat feitelijk niet meer werkt, maar laat het bakje hangen.
  2. Plaats op strategische plekken minstens 2 extra thermostaten. Let wel: sluit deze niet aan! Dit vraagt nl. heel wat extra bekabeling, aanpassing van de HVAC, dus een pak werkuren… kortom duizenden euro’s die we niet willen uitgeven voor iets wat mogelijks (waarschijnlijk) toch nooit echt goed werkt.

Stel vervolgens per eiland of groep van mensen een verantwoordelijke aan. Laat hem of haar, in naam van de groep, de placebo-thermostaat™ bedienen. Verplaats eventueel wat medewerkers zodat er homogene thermogroepen ontstaan.

“En, Mia, Jos, Piet en Aldegonda, is het beter nu?”

“Veel beter! Bedankt!”

(Neen, dit verzin ik niet. Reality is stranger than fiction.)

 

(deze bijdrage verscheen op 28/01/2019 als Preventiekronkel)

Omdat we houden van lijstjes (en structuur)

b80e9-imgLijstjes zijn in de mode. De 5 snelste manieren om een werknemer te motiveren. De 8 intelligentste huisdieren. De 4 manieren om je leven vanaf vandaag (of morgen) te beteren. Je kan het zo gek niet bedenken, of iemand heeft het al opgelijst.

Noem het beroepsmisvorming, maar ik hield al van lijstjes voor ze in de mode waren. En van structuur. Van het bos, nog meer dan van de bomen. Of eerder, van dat magische moment, waarop je ineens al die losse bomen in een geheel kan vatten, en het bos ziet.

Geen wonder dat de voorpagina van mijn boek rond preventie (momenteel overigens uitverkocht, en in update) ook al uit puzzelstukken bestond.

En dus maakte ik er mijn handelsmerk van. Structuurbrenger en systeembouwer staat er tegenwoordig op mijn LinkedIn-profiel te lezen.

Want laat dat nu exact zijn waar ik me persoonlijk het beste bij voel, maar waar we bij Konsilo allemaal mee bezig zijn:

  • soms op een zeer basic niveau: een eerste structuur brengen in een tot dan ad-hoc-preventiebeleid, eerste orde brengen in een tot dan chaotische omgeving, eerste zicht krijgen op bedrijfsprocessen en hoe ze efficiënter kunnen, … heerlijk;
  • vaak wat verdergaand: dan bouwen we een premium systeem op, al zeggen we het zelf (al dan niet certificeerbaar). ISO 45001, ISO 9001, ISO 14001: ze hebben geen geheimen voor ons;
  • en, heel eerlijk toegegeven, het is ook leuk om bestaande systemen naar een (nog) hoger niveau proberen te tillen: dan bouwen we niet meer echt aan de structuur zelf, dan gaat het om finetunen en uitdagen.

En zo komen we toch weer vanzelf bij een lijstje.

Het lijstje van de 3 manieren waarop we misschien ook in jouw organisatie een bijdrage kunnen leveren.

Heeft dit een belletje doen rinkelen? Die ene vage vraag doen bovendrijven? Dat onafgewerkte project van vorig jaar naar boven gebracht?

Contacteer ons.

Nu.

En voor je het weet, werken we samen.

Voor de mooie ogen van de auditor

“En dan zouden we eigenlijk in onze klantentevredenheidsbevraging ook enkele vragen rond milieu moeten opnemen, anders gaan we weer opmerkingen van onze auditor krijgen”

“Ja, eigenlijk… welke vragen zouden we dan minimum moeten toevoegen om hem tevreden te stellen?”

Wacht!

Stop!

Rewind!*

Waarom doen we ook alweer die klantenbevraging?

Doen we dat voor de mooie ogen van de auditor?

Of doen we dat voor onszelf?

“Jamaar, dat staat toch in de ISO 9001, daarom doen we dat toch?”

Zucht.

Dat klopt, maar dat is niet het beste argument om je klanten te bevragen.

En zelfs daar staat niet dat je enkel en alleen die vragen moet stellen die de auditor plezier zouden doen. Er staat niet eens dat je een enquête moet doen.

Wat er dan wel staat? Dat je een idee moet hebben van wat klanten over je denken. En om dat te bewijzen, citeren we hem zelfs (wie hem kent, of wil overslaan, scroll enkele regels omlaag).

ISO9001:2015-§9.1.2-De organisatie moet de perceptie van klanten over de mate waarin aan hun behoeften en verwachtingen is voldaan monitoren. De organisatie moet de methoden voor het verkrijgen, monitoren en beoordelen van deze informatie vaststellen.

Dus bedenk eerst rustig wie je wil bevragen, en wat je precies graag zou willen weten. Want dat is de essentie, niet wat de auditor graag wil lezen.

Al vinden we bij Konsilo wel dat wie als organisatie ook een ISO 14001 heeft, en zich wil profileren als bedrijf met aandacht voor milieu-issues en duurzaamheid, dan toch minstens wel mee mag bevragen bij zijn klanten wat ze denken over die profilering, en of die al dan niet geslaagd is? Toch?

En wat de vorm betreft: er zijn voldoende andere alternatieven om te weten te komen wat je klanten denken. En is een enquête toch de aangewezen vorm? Dan zijn er mogelijkheden om ze qua format wat sexier** te maken dan het klassieke oubollige formulier op papier.

*Of, in mooi West-Vlaams: “kere-ke-were”
**Deze tip krijg je alvast van ons: in SurveyMonkey kan je prima je klantentevredenheidsenquêtes uitvoeren, ja zelfs met de gratis versie. En bij aanmelding van hieruit voor een betalend abonnement, krijg je zelfs 10% korting.

#wablieft? “Nee hoor, omstandig verslag hoeft niet”

Bedrijf: “Hallo, externe dienst PBW? Er is hier een ongeval gebeurd, en onze preventieadviseur is met vakantie. Volgens de software die we voor de aangifte gebruikten, gaat het om een ernstig arbeidsongeval*. Kunnen jullie ons bijstaan voor het omstandig verslag?”

EDPB: “Om wat voor ongeval ging het?”

Bedrijf: “Een brandwonde, en de betrokkene zal een week thuisblijven”

EDPB: “Bwah, voor brandwonden hoeft een omstandig verslag niet echt, hoor”

Bedrijf: “Tiens, volgens de criteria zou dat toch een ernstig arbeidsongeval zijn, als het gaat om brandwonden met meerdaagse ongeschiktheid?”

EDPB: “Bwah… neuh… dat doen wij niet hoor”

(denkt intussen: “Pfff, als we dat ook allemaal moeten doen”)

Bedrijf: “Kan u ons dat bevestigen via e-mail?”

EDPB: “ja, natuurlijk, geen probleem”

#wablieft?

 

*ernstig arbeidsongeval = ongeval dat voldoet aan een welbepaalde wettelijke definitie (combinatie van bepaalde gebeurtenissen/betrokken items met bepaalde gevolgen). Een omstandig verslag mag enkel opgemaakt worden door de interne preventieadviseur als die niveau II of I heeft, anders moet het door de EDPB opgesteld worden.

Konsilo door de FOD WASO gekend voor niveau III

Konsilo werd opgenomen op de lijst van geregistreerde instellingen op de site van de FOD WASO. Dat betekent dat we ook bij de FOD WASO gekend zijn als betrouwbare partner voor het opleiden van preventieadviseurs die een basisopleiding (de zogenaamde niveau III) nodig hebben.

Heb je plannen in die richting? Neem dan zeker contact op met ons, wij zorgen dat je met de nodige kennis van zaken aan de slag kan als preventieadviseur in C-bedrijven, of dat je met de nodige kennis van zaken die rol opneemt in je eigen bedrijf (D-bedrijven).

#Wablieft? Afgeschaft attest voedingsmiddelen blijft rondspoken

Ik ben misschien maar een simpele duif, maar kan iemand me misschien uitleggen hoe een medisch attest tegelijk niet verplicht én verplicht kan zijn?

3 juli 2018: een KB (laten we het voor het gemak KB 1 noemen) wordt goedgekeurd dat het verplichte attest voor werken met voedingsmiddelen afschaft.

15 juli 2018: een KB 2 wordt goedgekeurd waarin een CAO algemeen bindend wordt verklaard. Die CAO betreft o.a., jawel, het verplichte attest voor werken met voedingsmiddelen.

1 augustus 2018: KB 1 verschijnt –> attest afgeschaft

2 augustus 2018: KB 2 verschijnt –> attest verplicht

#Wablieft?

Ben jij klaar voor ISO 45001:2018?

(Positieve stemming over de FDIS ISO 45001 – bron: ISO_FDIS_45001_Report_of_Voting.pdf)

De Final Draft (FDIS) van de nieuwe ISO 45001 kreeg een positieve stemming. De commentaren die er, o.a. vanuit de Belgische normcommissie binnen het NBN, nog kwamen zijn erg beperkt. Belangrijke wijzigingen zullen er nu niet meer gebeuren, hier en daar zullen wel nog enkele redactionele puntjes op de i gezet worden.

Dat betekent dat je er nu wel op kan vertrouwen dat de beslissingen en planning voor systeemaanpassingen op basis van de huidige FDIS, valide zullen zijn en blijven.

Een hele opluchting na een lange periode van intens debat.

Voor wie al een transitie voor ISO 9001 en/of ISO 14001 achter de rug heeft, zullen de aanpassingen zeker een belletje doen rinkelen.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is die i.v.m. timing. Wanneer vervalt je huidige OHSAS-certificaat, en is het haalbaar om tegen die datum je systeem omgetuned te hebben naar ISO 45001?

Dat geeft je alvast je tijdsframe.

Alles wat je nu nog moet doen, is de ISO 45001 overlopen en nagaan op welke punten jouw systeem bijsturing nodig heeft (hint: download ons stappenplan om je op weg te helpen).

Vind je het moeilijk om daar zelf over te oordelen? Nodig ons uit en we overlopen samen de aan te brengen wijzigingen op een halve dag. Daarna weet je perfect wat er nodig is voor de transitie van jouw systeem (gapanalyse), en kan je met een concreet actieplan naar je directie.

Jaarverslag opsturen naar de inspectie = verleden tijd

De essentie?

Het jaarverslag van de Interne Dienst PBW, dat je klassiek voor 1 april aan de FOD WASO moest bezorgen, hoeft voortaan niet meer opgestuurd te worden. Je moet het enkel ter beschikking van de inspectie houden. Je moet het dus wel nog opmaken.

PS: zin in een ludieke blik op deze wetgeving? Lees dan de Preventiekronkels die we hierover publiceerden.

In de marge
Andere meldingen  aan de inspectie, die voortaan ook niet meer moeten:
– werken in hyperbare omgeving hoeven niet meer vooraf gemeld te worden (Codex V.4-20 & V.4-25)
– gebruik van waterstofcyanide en afgeleide verbindingen hoeft niet meer gemeld te worden (Codex, VI.1-36)
– de alternatieve grenswaarden die je samen met de arbeidsgeneesheer bedacht hebt, bij blootstelling aan bepaalde producten in een niet gangbaar patroon, hoef je ook niet meer te melden (Codex, V.1-45).

 

Interesse in de details?

·        Datum van de wettekst: KB van 7 februari 2018.

·        Datum Belgisch Staatsblad: 26 februari 2018.

VOKA-Leuven bespreekt “Preventie. Hoe doe je dat?”

Bedankt aan VOKA-Leuven, om het boek “Preventie. Hoe doe je dat?” in de kijker te zetten. Maar liefst een volle bladzijde in het januari-februarinummer van het magazine Ondernemers behandelt het boek van auteur Myriam Van der Steen onder de titel “Puzzel zelf je welzijnsbeleid samen”.

Voor leden van VOKA die het magazine op papier bij de hand hebben: het artikel staat op blz 67. Het boek bestellen kan nog steeds via onze eigen site (http://www.chezkonsilo.org) of via uitgever INNI (http://www.uga.be/preventie-hoe-doe-je-dat.html).

Is jouw kwaliteitssysteem al omgezet naar ISO 9001:2015?

September 2018 leek nog zover weg.

En die transitie naar de nieuwe versie van ISO 9001:2015?

Die kon nog wel even wachten.

Tja, eens zal je er wel een keer naar moeten kijken.

Maar tot nu toe heb je het voor je uit geschoven.

Want je weet eigenlijk niet precies wat er moet veranderen aan je systeem.

Je hebt nog geen tijd gehad om de nieuwe norm te bekijken.

Je hebt ergens in je mailbox of op de server wat documentatie verzameld, maar het lijkt allemaal nogal omslachtig.

En binnenkort vraagt er natuurlijk weer iemand naar.

Je bent stiekem best een beetje jaloers op wie het al achter de rug heeft.

Kortom: je hebt er niet veel zin in.

En als ik je nu eens zeg dat je het met 3 maanden achter de rug kan hebben?

Dat het in 11 stappen kan afgehandeld worden?

Als ik je zeg dat ik je kan helpen de juiste focus te bereiken?

Als ik je week na week ondersteun.

Met net die informatie, voorbeelden en modellen die je op dat moment nodig hebt.

Stap voor stap voor stap.

Tot je die 11 broodnodige stappen achter de rug hebt?

En je het project “overgang naar versie ISO 9001:2015” definitief kan afsluiten.

Het goede nieuws is: ik kan je daar inderdaad bij helpen !

Meld je aan voor onze onlinetoolset.

Daarin zit voor duizenden euro’s waarde aan kennis, ervaring en voorbeelden.

Tot en met 11 september was de toolset nog aan lanceerprijs verkrijgbaar.

Daarna ging de prijs onherroepelijk omhoog.

Maar de meerwaarde blijft dezelfde.

Kom niet zeggen dat je het niet wist.

 

  Naar de toolset ISO 9001:2015 – Transitie in 11 stappen